Högskolepraktikplatser

Gör din ansökan om högskolepraktik i god tid innan praktiken är beräknad att starta. Vi handlägger och beviljar ansökningarna i den ordning de kommer in till AMS.

Praktikplatser för 2020-2021

Listan fylls på under året:

Ålands fredsinstitut erbjuder möjlighet till en dynamisk och flexibel praktik under våren 2021

Vi söker dig som har ett intresse för frågor om fred, säkerhet, minoriteter och självstyrelse. Arbetsuppgifterna kommer huvudsakligen att innebära deltagande i arrangemang av de årligen återkommande Kastelholmssamtalen om fred och aktiviteter med koppling till Åland 100-firandet. Om intresse och behov finns kan forskningsrelaterade uppgifter samt arbetsuppgifter som hänför sig till Ålands medlingsbyrå tillkomma.

Vid rekrytering i år uppskattar vi också särskilt färdigheter i bland annat evenemangsorganisation och textproduktion (på svenska och engelska).

Du ska vara noggrann och gärna ha en vana att hantera digitala verktyg.

Din studieinriktning kan gärna vara samhällsvetenskapliga ämnen och/eller IT, kommunikation och informationsförvaltning. Arbetsspråken på institutet är svenska och engelska, kunskaper i finska och andra språk är meriterande. För att kunna ansöka om praktik på fredsinstitutet bör du ha avklarat minst det första året av dina studier, men inte ha tagit mastersexamen ännu.  Praktikperioden sker förslagsvis under februari – april men andra tidsramar är också möjliga.

I tillägg till din AMS-ansökan önskar vi att du skickar din praktikansökan (CV och ett kort motivationsbrev) till praktik[at]peace.ax  senast 30.10.2020. 

Tidpunkt för uppdraget, max 10 veckor: Förslagsvis februari - april. Uppdragsgivare: Ålands fredsinstitut, kontaktperson Petra Granholm, petra@peace.ax.

Forskningsprojekt kring Covid-19 på Åland

Delta i forskningsprojektet kring Covid-19 på Åland. Projektet är ett samarbetsprojekt mellan Institutet för hälsa och välfärd (THL), Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS), Medimar/Bimelix, Högskolan på Åland (HÅ) samt Ålands landskapsregering.
Projektet är uppdelat i tre delstudier:

  1. serologi och PCR-tester;
  2. enkätstudie;
  3. fokusgruppintervjuer.

Som högskolepraktikant kan du komma med och jobba med oss med en eller flera av delstudierna. Vilken/vilka delstudie(r) du arbetar med beror på ditt intresseområde, din tidigare erfarenhet och tidpunkt för din praktik. Hör av dig så diskuterar vi vidare! Tidpunkt för uppdraget: Vi tar emot praktikanter för 4-10 veckor mellan oktober 2020-juli 2021. Uppdragsgivare: Högskolan på Åland, kontaktperson Erika Boman, +358 40 567 6939, erika.boman@ha.ax

Webbplats och marknadsföring

Bygga upp en webbplats för företaget, hjälpa till med marknadsföring och andra relaterade uppgifter. Tidpunkt för uppdraget: hösten 2020. Uppdragsgivare: SYriern, kontaktperson Mohamad Alzein, 04573454185.

Gillar du att fotografera? Kan du göra små korta filmer? Trivs du utomhus?

Då är du rätt person för det här högskoleuppdraget. Ålands naturskola söker en självständig högskolepraktikant som kan följa med oss naturskollärare på naturskoldagar ute i naturen och fotografera vad som händer. Vi önskar också producera några korta instruktionsfilmer. Vi har GoPro kameror och iPad tillgängliga men du behöver ha din egen kamera med dig, samt ha körkort och bil. Materialet som görs under praktikperioden tillfaller Ålands naturskola och takorganisationen Natur och Miljö. Låter det lockande? Hör av dig för mer information. Vi finns på Ålands landsbygdscentrum i Jomala. Ålands naturskola är en av fyra naturskolor som drivs av Natur och Miljö. Natur och Miljö kämpar för ren luft, klart vatten och rik natur genom att sprida information, inspirera till hållbara val, delta i debatten och knyta samman människor med intresse för naturen. Natur och Miljö är en ideell miljöorganisation. Tidpunkt för uppdraget: max 8 veckor. Uppdragsgivare: Ålands naturskola, kontaktperson Åsa Hägg 0452700317 eller Åsa Andersson 0452700318.

Webbutveckling 

Winter erbjuder högskolepraktik inom webbutveckling. Få en unik chans att arbeta med handledning av erfarna utvecklare samtidigt som du själv får lära dig mer inom ditt område genom att hjälpa oss i skarpa kundprojekt. Vi tar emot dig som pluggar webbutveckling. Uppdragsgivare: Winter Agency, kontaktperson: joel@winter.ax +358 457 342 9376.

Aktiv roll i insamling och bearbetning av data i projektet "Hållbarhet ur äldres perspektiv".

På Åland pågår ett aktivt hållbarhetsarbete inom nätverket Bärkraft. Som komplement till detta arbete är det av intresse att studera hållbarhet ur äldres perspektiv på Åland. Data kommer att samlas in genom fokusgruppintervjuer. Som praktikant förväntas du tillsammans med projektansvarig planera, samordna och genomföra intervjuer. Vidare förväntas du ansvara för utskrift av intervjuer. Utifrån tidigare erfarenhet/kompetens respektive omfattning av praktiktiden kan du även få möjlighet att analysera och sammanställa delar av det insamlade materialet. Tidpunkt för uppdraget, max 10 veckor: Från och med hösten 2020. Tidpunkten kan delvis anpassas. Uppdragsgivare: Högskolan på Åland, kontaktperson Erika Boman, erika.boman@ha.ax, +358 18 537783.

Kommunikation, biståndsfrågor eller socialt arbete hos Emmaus Åland

Vi söker en högskolepraktikant som vill pröva på att arbeta i en dynamisk civilsamhällesorganisation med ambitiösa hållbarhetsmål. Emmaus Åland driver tre second hand-butiker och ett returcafé. Till oss kommer personer på arbetsträning för att hitta ut på arbetsmarknaden, och frivilligarbetare för att hitta en meningsfull gemenskap. Vi bedriver också biståndsarbete med samarbetspartners i Peru, Togo, Bosnien, Estland, Rumänien och Litauen. Vi ordnar också olika evenemang som till exempel Hiroshimadagen, Norrböledagen och Emmausfestivalen. Hos oss finns praktikuppgifter inom många olika områden till exempel:

  • Arbeta med kommunikation och marknadsföring: sociala medier, hemsida, trycksaker, annonser och reklam
  • Evenemangsplanering
  • Arkivuppgifter
  • Socialt arbete, handledning i arbete
  • Bistånd och internationellt samarbete

Vi tar emot praktikanter för max 10 veckor åt gången. För mer information, kontakta Martha Hannus, martha@emmaus.ax, tel +3584573455607. Uppdragsgivare: Emmaus Åland

Ett eget uppdrag

Hittar du inget uppdrag här ovan som passar dig och ditt utbildningsområde? Då kan du ta kontakt med valfri åländsk arbetsgivare med en förfrågan om praktik. Vi hjälper gärna till med tips om arbetsgivare. Fyll sen i ansökan och ange arbetsgivare samt namn på den du varit i kontakt med. AMS kommer sedan att kontakta dig för ytterligare detaljer.

Ansök så här

Om du väljer att söka något av uppdragen ovan fyller du i formuläret:

Ansökan om högskolepraktikplats 

Ange det uppdrag du är intresserad av.

Väljer du att själv ta kontakt med annan valfri arbetsgivare fyller du i samma ansökningsformulär, men anger då istället vilket företag och vem du varit i kontakt med. AMS kommer sedan att kontakta dig för ytterligare detaljer.