Jobba utomlands

Jobb inom EU/EES

EURES är ett europeiskt arbetsförmedlingssystem för arbetssökande som är intresserade av att arbeta utomlands. EURES-portalen innehåller uppgifter om lediga arbetsplatser och arbets- och levnadsförhållanden i EU-länderna. Arbete finns inom alla områden, allt från sånt som kräver lång arbetserfarenhet och utbildning till säsongsjobb.

Registrera din CV

I EURES-portalens CV-databas kan du ladda upp din arbetsansökan och CV samt ange önskemål om vad och var du gärna vill jobba. På så sätt blir du sökbar för arbetsgivare som söker ny personal. Anställningsvillkoren motsvarar alltid de gällande nationella stadgarna. Generellt behövs inte något arbetstillstånd för medborgare inom samarbetsområdet.

Här kommer du till EURES-portalen

Targeted Mobility Scheme - för dig mellan 18 och 35 år

Ditt första Eures-jobb hjälper dig som är mellan 18 och 35 år att hitta jobb hos europeiska arbetsgivare. Både du och arbetsgivaren kan få ekonomiskt stöd i samband med arbetsintervju, flytt och jobbstart.

Läs mer om projektet Targeted Mobility Scheme

Länder utanför EU, EES och Schweiz

Vill du jobba i ett land utanför EU, EES eller Schweiz måste du ansöka och få beslut om arbets- och uppehållstillstånd innan du reser. Kontakta landets ambassad eller konsulat för närmare information. Det kan också finnas andra möjligheter att komma ut i världen och skaffa sig internationella erfarenheter. Det kan till exempel vara volontärarbete, ungdomsutbyten, olika former av praktik eller att jobba som au pair.

För mer tips och vägledning om att jobba utomlands kan du besöka Arbetsförmedlingen i Sveriges webbplats

Volontär, praktik och annat utlandsarbete

Information om volontärjobb, praktik och annat utlandsarbete och resande hittar du på nedanstående webbplatser: 

Utbildningsstyrelsens webbplats 

maailmalle.net 

Europeiska Unionens webbplats

Arbeta eller studera inom Norden

Om du ska flytta, studera eller arbeta i ett annat nordiskt land hittar du aktuell information på Nordiska ministerrådets informationstjänst, Info Nordens webbplats. Där finns nordiska avtal som berör privatpersoners rättigheter och mycket annat. För säsongsjobb inom Norden kan du vända dig till Nordjobb för mer information.

Här kommer du till Info Nordens webbplats

Här kommer du till Nordjobbs webbplats