Tips för dig som söker jobb

De vanligaste sätten att hitta lediga jobb är via AMS, på internet samt i tidningarnas platsannonser. Leta kreativt, och har du kontakter - använd dem. Tänk på att de krav som ställs i annonserna ofta bara är önskemål som andra kvalifikationer kan uppväga. Det är viktigt att du analyserar annonserna - vad är krav och vad är endast önskemål? Kom ihåg att regelbundet hålla koll på platsannonserna på vår webbplats. 

Alla platsannonser hittar du samlade på sidan Jobb på Åland

Hitta jobbet - var aktiv

Det finns också lediga jobb som inte annonseras ut. En del arbetsgivare väljer istället att leta nya medarbetare på andra sätt, till exempel genom att kontakta AMS. Om du är anmäld som arbetssökande hos AMS kan du bli presenterad till arbetsgivare som söker personal men inte har jobbet utannonserat. Du kan också ta kontakt med olika arbetsgivare och fråga om jobb även om de inte just nu har en jobbannons.

Du kan även prenumerera på lediga arbetsplatser till din e-post. På Arbets- och näringsministeriets webbplats (te-tjanster.fi) finns tjänsten Platsvakten. Aktivera tjänsten så får du platsannonser direkt i din inkorg så ofta du själv vill. Hos AMS kan du låna en dator för att skriva ansökningar och söka på internet efter jobb och utbildningar.

Här når du TE-tjänsten Platsvakten på Arbets- och näringsministeriets webbplats

Vet du inte vad du vill jobba med?

Tycker du det är svårt att välja utbildning eller att veta vilket yrke som passar dig? Då kan det vara bra att fundera över vilka dina intressen, styrkor och svagheter är. Ett yrkesvalstest eller en yrkesbeskrivning kan ge dig lite hjälp på vägen.

Här kan du göra Intresseguiden på Arbetsförmedlingen Sveriges webbplats

Här når du AVO Yrkesvalstest på TE-tjänsters webbplats

Läs mer om Studieval på SACO:s webbplats

Läs om olika Yrkesbeskrivningar i Sverige på Arbetsförmedlingen Sveriges webbplats 

Få information om olika yrkesbeskrivningar Finland på TE-tjänsters webbplats

Kontakten med AMS

När du träffar din kontaktperson får du information om servicen på AMS. Tillsammans går ni igenom dina önskemål, möjligheter och förväntningar. Ni kommer också överens om hur ofta du ska kontakta AMS och på vilket sätt. Samarbetet resulterar i en plan för hur du på bästa sätt ska få ett nytt arbete. Planen innehåller en överenskommelse om vad du ska göra och vad AMS ska göra för dig.

För att få information och service från oss är det viktigt att du håller din arbetsansökan hos AMS i kraft. Det innebär att du uppdaterar oss om din situation senast på de överenskomna kontakt- och förnyelsedatumen. Anmäl dig också till AMS efter avslutad arbetskraftsutbildning, arbetspraktik eller en period med sysselsättningsstöd.