Högskolepraktikplatser

Gör din ansökan om högskolepraktik i god tid innan praktiken är beräknad att starta. Vi handlägger och beviljar ansökningarna i den ordning de kommer in till AMS.

Praktikplatser för 2022

Listan fylls på under året:

Informationspraktikant med fokus på Kastelholmssamtal om fred 2022

Till våren söker vi en praktikant som vill jobba med arrangemang och efterarbete rörande fredsinstitutets årliga Kastelholmssamtal om fred.

Huvuduppdraget går ut på att ta fram och utforma utvärdering och uppföljningsstrategi genom att:

 • Analysera räckvidd och engagemang i sociala media (ex. facebook, youtube, podbean och hemsida)
 • Samla ihop statistik och utvärdera digitala kanaler under Kastelholmssamtalen 2021 och 2022
 • Ta fram och utforma förslag på uppföljningsstrategi
 • Analysera och utvärdera publik och effektivisering av marknadsföringsstrategi

Din studieinriktning kan gärna vara samhällsvetenskapliga ämnen och/eller IT, kommunikation och informationsförvaltning. Erfarenhet av appar, Google analytics och /eller andra mätinstrument är meriterande, likaså erfarenhet av wordpress (hemsida). Arbetsspråken på institutet är svenska och engelska, kunskaper i synnerhet i finska, men även andra språk, är meriterande.

Läs mer om praktik på fredsinstitutet här: https://peace.ax/mojligheter/praktikanter/

För att ansöka om platsen skickar du två ansökningar - en till AMS och en till Ålands fredsinstitut.

 1. Till fredsinstitutet bör din praktikansökan inkludera ditt CV och ett kort motivationsbrev som klargör varför du är intresserad av praktik på fredsinstitutet och vad du är bra på.
 2. Till AMS genom ansökningsformuläret på denna sida

Tidpunkt för uppdraget, max 10 veckor, förslagsvis i februari – april.

Uppdragsgivare: Ålands fredsinstitut

 

Praktikplatser för 2021

Listan fylls på under året:

Praktik för biologistuderande

Uppgöra planer för skötsel och bevarande av hotade arter, planer för kartering och borttagande av invasiva arter samt fältarbete med växtkartering. Arbetet består bland annat av informationsinsamlande, skrivande och en del fältarbete. Goda färdigheter i artkunskap och GIS är meriterande.

Tidpunkt för uppdraget: max 10 veckor under 2021. Uppdragsgivare: Ålands landskapsregering, Miljöbyrån. Kontaktperson: David Abrahamsson, david.abrahamsson@regeringen.ax, +358 18 25000.

Praktik inom Ålands Feministparaply

Föreningen Ålands Feministparaply har samlat in ett stort antal åländska berättelser och vittnesmål från #metoo hösten 2017. Vi har ambitioner om att sammanställa dessa #metoo berättelser till tryckt format, med inspiration i hur det gjordes i Svenskfinland med #dammenbrister. Praktikanten skulle få arbeta med att sammanställa dessa berättelser samt söka medel för att trycka slutresultatet i bokformat.

Utgående från dina personliga intressen finns även möjlighet att engagera dig i föreningsarbete, lära dig mer om föreningslivet och vad styrelseuppdrag innebär, arbeta med kommunikation, marknadsföring och aktivism utgående från personliga preferenser.

Vi förväntar oss att du

 • har ett intresse för samhällsfrågor (framförallt jämställdhetsfrågor och feminism)
 • kan arbeta självständigt inom ramarna för uppdraget med den handledning som ges

Hur ansöker jag?

För att söka uppdraget ska du göra två olika ansökningar:

 1. en med personligt brev och CV med information om dina studier, samt information om när du vill genomföra din praktik till info@feministparaplyet.ax. Berätta också varför du vill göra praktik hos oss,
 2. en genom att fylla i AMS:s ansökningsformulär här på sidan

Tidpunkt för uppdraget: Heltids praktikplats som omfattar upp till 10 veckor med start tidigast från och med augusti, enligt överenskommelse. Uppdragsgivare: Ålands Feministparaply.

Praktik inom funktionsservice och sysselsättning

Vi är i uppstarten av det nybildade Kommunernas socialtjänst och söker en högskolepraktikant. Vi söker dig som studerar socialt arbete, samhällsvetenskap, socionom (YH) eller liknande. Du kommer att ingå i ett team inom KST verksamhetsområde funktionsservice och sysselsättning som består av boende- och sysselsättningskoordinator, ledande socialarbetare, socialarbetare, socialhandledare och administratör. Viktiga personliga egenskaper är förmåga att kunna organisera, strukturera, vara flexibel, initiativrik och positivt inställd till olika typer av arbetsuppgifter.

Hos oss finns praktikuppgifter inom många olika områden till exempel:

 • Stödperson och -familj, organisering och kartläggning av uppgifter
 • Uppdatering av dokument
 • Renskrivning av processer och flödesscheman
 • Organisering av handlingar

Vi har flera handläggare som turvis kommer att vara din mentor. Tidpunkt för uppdraget: max 10 veckor enligt överenskommelse. Uppdragsgivare: Kommunernas socialtjänst (KST). För mer info om praktikuppdragen kontakta Veronika Snellman veronika.snellman@kst.ax, 018-532857 eller Andrea Björnhuvud, andrea.bjornhuvud@kst.ax, 018-532856.

Skapa system samt process för hantering av snabba nyheter

Skapa system samt process för hantering av snabba nyheter. Korta nyheter som skall distribueras genom nya system samt nya kanaler. Process för hantering samt arbetsrutiner tas fram av högskolepraktikant för implementering i organisation. Tidpunkt för uppdraget, max 10 veckor enligt överenskommelse. Uppdragsgivare: Ålands Tidnings-Tryckeri, kontaktperson Daniel Dahlén, daniel.dahlen@alandstidningen.ax, 018-26026.

Kommunikation, miljöarbete eller socialt arbete

Vi söker en högskolepraktikant som vill pröva på att arbeta i en dynamisk civilsamhällesorganisation med ambitiösa hållbarhetsmål. Emmaus Åland driver tre second hand-butiker på Åland samt ett stadsodlingsprojekt i centrala Mariehamn. Till oss kommer personer på arbetsträning för att hitta ut på arbetsmarknaden, och volontärarbetare för att hitta en meningsfull gemenskap. Vi bedriver också biståndsarbete med samarbetspartners i Peru, Togo, Bosnien, Estland, Rumänien och Litauen. Vi ordnar olika evenemang som till exempel Hiroshimadagen, Norrböledagen och Emmausfestivalen. Hos oss finns praktikuppgifter inom många olika områden till exempel:

 • Arbeta med kommunikation och marknadsföring: sociala medier, hemsida, trycksaker, annonser och reklam
 • Evenemangsplanering (vår/sommar)
 • Arkivuppgifter
 • Socialt arbete, handledning i arbete
 • Miljöarbete med fokus på återvinning och kretsloppsodling
 • Logistik
 • Kundservice, marknadsföring och säljstrategier

Vi tar emot praktikanter för max 10 veckor åt gången. För mer information, kontakta Martha Hannus, martha@emmaus.ax, tel +3584573455607. Uppdragsgivare: Emmaus Åland

Praktik inom kommunikation och utveckling av webshop

Vi söker en högskolepraktikant som vill utveckla vår webshop på mjukolen.ax och göra upp en kommunikationsplan kring den interna samt den externa kommunikationen. Praktiken förutsätter att du talar, skriver och kommunicerar mycket väl på svenska. Det är ytterligare en fördel att du behärskar engelska alternativt finska, men inte ett krav. Kontakta oss gärna för mer informationen och ett upplägg som passar oss båda! Praktiken pågår max 10 veckor. Tidpunkten enligt överenskommelse. Uppdragsgivare: Investor Lemland AB. Kontaktperson Emma Danielsson, ekonomi@investor.ax, +358 18 25025.

Gillar du att fotografera? Kan du göra små korta filmer? Trivs du utomhus?

Då är du rätt person för det här högskoleuppdraget. Ålands naturskola söker en självständig högskolepraktikant som kan följa med oss naturskollärare på naturskoldagar ute i naturen och fotografera vad som händer. Vi önskar också producera några korta instruktionsfilmer. Vi har GoPro kameror och iPad tillgängliga men du behöver ha din egen kamera med dig, samt ha körkort och bil. Materialet som görs under praktikperioden tillfaller Ålands naturskola och takorganisationen Natur och Miljö. Låter det lockande? Hör av dig för mer information. Vi finns på Ålands landsbygdscentrum i Jomala. Ålands naturskola är en av fyra naturskolor som drivs av Natur och Miljö som är en ideell miljöorganisation. Tidpunkt för uppdraget: 3 veckor på vintern och 3 veckor på våren veckor. Uppdragsgivare: Ålands naturskola, kontaktperson Åsa Andersson 0452700318.

Ett eget uppdrag

Hittar du inget uppdrag här ovan som passar dig och ditt utbildningsområde? Då kan du ta kontakt med valfri åländsk arbetsgivare med en förfrågan om praktik. Vi hjälper gärna till med tips om arbetsgivare. Fyll sen i ansökan och ange arbetsgivare samt namn på den du varit i kontakt med. AMS kommer sedan att kontakta dig för ytterligare detaljer.

Ansök så här

Om du väljer att söka något av uppdragen ovan fyller du i formuläret:

Ansökan om högskolepraktikplats 

Ange det uppdrag du är intresserad av.

Väljer du att själv ta kontakt med annan valfri arbetsgivare fyller du i samma ansökningsformulär, men anger då istället vilket företag och vem du varit i kontakt med. AMS kommer sedan att kontakta dig för ytterligare detaljer.