”Man får snabbt ta sig an utmanande uppgifter”

John Johansson avlade en kandidatexamen i statsvetenskap vid Örebro universitet 2021. Han har siktet inställt på masterstudier, men ville först ha ett mellanår och sökte och fick praktikantplatsen i Bryssel.
- Vår lärare i samhällsämnen i Ålands lyceum pratade varmt om platsen och framhöll att den var en utmärkt möjlighet att få lära sig mer om hur EU fungerar. Det var mycket hans förtjänst att jag sökte Bryssel-platsen när jag hade kommit så långt i mina studier att det blev aktuellt, säger John Johansson.

Nervöst i början
John kom till Bryssel i september 2021 och fick sedan sin sexmånadersperiod förlängd med ytterligare fem månader.
Han medger att det var rätt nervöst i början och mycket att sätta sig in i förutom själva praktikantuppdraget – ett nytt land, ett nytt språk och en storstad.
- Men det gick rätt snabbt att finna sig tillrätta. Jag hade också turen att ha en kompis, som bodde i Bryssel, och som hjälpte mig att komma igång.

Den gröna omställningen
Det händer mycket inom EU hela tiden.
- I början kändes det snårigt. Men när man väl börjar komma in i det blir det väldigt intressant och man vill ta reda på ännu mer. Ett stort och aktuellt område just nu är den gröna omställningen – hur EU ska koldioxidneutralt.
Huvuduppdraget för praktiken är klart formulerat – att gå på möten och bevaka frågor som är intressanta för Åland och att sedan skriva rapporter till Ålands landskapsregering. Varje månad ska dessutom ett nyhetsbrev sammanställas.
- Det blir även en del andra uppgifter som till exempel att ordna program för elever från Ålands lyceum, som klarat sig bra i tävlingar om EU-kunskap, och som vunnit en resa till Bryssel. Det är fullt upp hela tiden och man blir aldrig fullärd, men jag jobbar ändå normala arbetsdagar – från 9 till 17.

Har uppfyllts
Praktikanten är inte i Bryssel enbart för att ”titta på”. Snarare tvärtom.
- Man får man snabbt ta sig an utmanade uppgifter. Man gör kort sagt ett ”riktigt arbete”, säger John.
När han sökte sig till Bryssel hade han vissa förväntningar. Han ville få en god inblick i hur EU fungerar och han ville få sina teoretiska kunskaper omsatta till praktiska. Han ville också träffa nya människor från olika länder.
- Allt har uppfyllts med råge. Bryssel känns långt som ”praktikanternas stad” och det är lätt att man hamnar i en EU-bubbla – att alla man umgås med jobbar med EU-frågor. Men jag har även lärt känna folk utanför EU-världen, bland annat för att jag spelar fotboll i ett lag.

Nytta i framtiden
John tror definitivt att han kommer att ha stor nytta i framtiden av de kunskaper som han förvärvat under praktiktiden.
- Jag vet betydligt bättre hur EU fungerar och det har varit nyttigt på flera plan att bo utomlands och att träffa så många människor från olika länder. Jag tror också att jag kommer att ha lättare att ta till mig teoretiska kunskaper under masterstudierna efter den här tiden.