”Kan varmt rekommendera Bryssel-praktiken”

Jannike Nordström gjorde högskolepraktiken i Bryssel hösten 2011. Hon var då i slutskedet av sina ekonomistudier vid Handelshögskolan i Stockholm där hon läste en master inom management.
- Jag var osäker på vad jag ville jobba med efter mina studier. En kompis rekommenderade praktiken i Bryssel. Det lät som en bra möjlighet att få praktisk arbetserfarenhet och samtidigt lite internationell erfarenhet.

Fokus under praktiktiden låg på att bevaka ärenden som var högintressanta för Åland.
- Tillsammans med specialrådgivaren följde vi flera områden parallellt och turades om att delta på möten i framförallt rådet och sedan återrapportera till landskapsregeringen. Ibland besökte någon politiker från Åland Bryssel och då hjälpte vi till att koordinera besöket. 

Lärde sig grunderna
Praktiken gav en bra inblick i det arbete som utförs vid Finlands ständiga representation, vid EU-institutionerna och Europaparlamentet.
- Jag lärde mig även grunderna kring hur lagstiftningsprocessen fungerar. Det har jag haft nytta av senare i arbetslivet. I mitt nuvarande arbete leder jag en avdelning inom Ålandsbanken som bland annat arbetar med att anpassa verksamheten efter rådande lagstiftning där många av regelverken härstammar från EU-lagstiftningen, säger Jannike och tillägger:
- Jag fick också en ökad förståelse för de frågor som Åland hade på sin agenda och de olika ärendena och sakfrågorna som vi bevakade då.

Rekommenderar
På helgerna passade Jannike på att utforska Bryssel som stad tillsammans med nyfunna praktikantvänner.
- Vi gjorde också en hel del utflykter runt om i Belgien, Holland och Frankrike.

Rekommenderar du andra studerande att söka praktikplatsen i Bryssel?
- Ja, jag kan varmt rekommendera det. Det är en unik möjlighet som vi ålänningar har. Konkurrensen om praktikplatser i Bryssel är mycket hög. Många praktikplatser ställer höga krav på sökandena och är dessutom oavlönade.