Studielån

Studielånet är inte ett stöd utan ett banklån som du ska betala tillbaka. Du ansöker om landskapsborgen för ditt studielån från oss på AMS och lyfter sedan lånet på banken. Det betyder att Ålands landskapsregering går i borgen för ditt lån. Sen kommer du själv överens med banken om ränta och återbetalning av studielånet.

Det finns ingen inkomstgräns för studielån. Om du vet att du kommer att ha för hög inkomst för att få studiepenning kan du istället ansöka om endast studielån.

Obs! Under tiden 1.3-31.12.2022 samt 1.1-31.7.2023 beaktas inte dina förvärvsinkomster för studiepenning, se Inkomstgränsen slopas för mer information.

Studerar du på högskolenivå? Tänk på att det går åt studiestödsmånader för högskolestudier även om du endast lyfter studielån.

Här kan du läsa mer om studiestödsmånader

Lånebelopp

  • Studerande som har fyllt 18 år: 650€ per månad
     
  • Studerande som är yngre än 18 år: 307€ per månad
     
  • Tilläggslån för terminsavgift: motsvarande terminsavgiften, max 884€ per månad.

Landskapsborgen

Eftersom landskapsregeringen går i borgen för ditt studielån behöver du inte någon annan säkerhet för lånet.

Under den tid du lyfter studiestöd läggs den del av låneräntan som överstiger 1 procent till lånekapitalet. Du betalar själv 1 procent ränta under denna tid.

Kontroll i kreditupplysningsregistret

Du får inte landskapsborgen för studielån om du har betalningsstörningar över 400€ registrerade i kreditupplysningsregistret.