Bilagor till din studiestödsansökan
Här hittar du information om de bilagor som krävs för att bli beviljad de olika stödformerna.
Translate this page
Please note that if you use Google to translate this page, AMS cannot guarantee the accuracy of the translation.
Här hittar du information om de bilagor som krävs för att bli beviljad de olika stödformerna.
Vi behöver ett intyg som bevisar att du studerar för att vi ska kunna godkänna din ansökan om studiepenning.
Om du börjar en helt ny utbildning behöver du bifoga ditt antagningsbesked.
Om du fortsätter på ditt program på högskola eller universitet behöver du bifoga dina studieprestationer från tidigare läsår.
Om du börjar en helt ny eller fortsätter på din redan påbörjade utbildning (som inte är på högskole-/universitetsnivå) behöver du bifoga ett studieintyg.
Ett studieintyg utfärdat från skolan ska innehålla:
Obs! Om du studerar vid Ålands gymnasium eller Ålands folkhögskola behöver vi inte några intyg från dig eftersom vi får dem direkt från skolan.
För att din ansökan om bostadstillägg ska bli godkänd behöver vi få information om hur du bor under studietiden.
Första gången du ansöker om bostadstillägg för en hyresbostad behöver du bifoga ett hyresavtal. Om hyresavtalet är äldre än ett år behöver du även bifoga ett färskt hyreskvitto. Om du fortfarande bor kvar enligt samma hyresavtal nästa läsår behöver du bara bifoga ett hyreskvitto.
På ett hyresavtal ska det framgå:
Använd gärna våra mallar för hyresavtal, de finns både på svenska och på engelska.
Mall hyresavtal på svenska (pdf)
Mall hyresavtal på engelska, rental agreement (pdf)
Ett hyreskvittot kan till exempel vara en skärmdump/printscreen som visar betalning av hyran (transaktionen) i internetbanken.
På ett hyreskvitto ska det framgå:
Första gången du ansöker om bostadstillägg för en bostad du äger behöver du bifoga en kopia på ditt köpebrev.
Istället för att basera bostadstillägget på en hyra använder vi andra månatliga avgifter, så som bostadslåneräntor och bolagsvederlag. Därför behöver du också bifoga ett ränteintyg från banken samt intyg över bolagsvederlaget när du lämnar in din ansökan.
Du kan ansöka om bostadstillägg även om du bara har ett tillfälligt boende, till exempel vid närstudiedagar under en distansutbildning. I så fall lämnar du in bokningsbekräftelse och kvitto för boendekostnaden i efterskott.
På bokningsbekräftelsen och kvittot måste följande framgå:
När du ansöker om landskapsborgen för studielån behöver du inte lämna in några extra bilagor. Kom bara ihåg att kryssa i valet för studielån på din ansökan!
När du ansöker om försörjartillägg behöver du inte lämna in några extra bilagor. Kom bara ihåg att kryssa i valet för försörjartillägg på din ansökan!
Första gången du ansöker om vuxenstudiepenning räknar vi ut din genomsnittliga inkomst under 6 eller 12 månader, räknat bakåt från den månad du söker studiestöd för. Vi får uppgifter om din inkomst från Inkomstregistret.
Om du tidigare har blivit beviljad vuxenstudiepenning behöver du bara komma ihåg att kryssa i valet för vuxenstudiepenning på din ansökan.
Till exempel:
Om du söker vuxenstudiepenning från och med september är det din skattepliktiga förvärvsinkomst för perioden september året innan till och med augusti (eller mars till och med augusti), som vi använder som grund för att beräkna din vuxenstudiepenning. Det vill säga 12 eller 6 månader innan dina studier startar i september.
Om du är 17 år kan du få extra tillägg på studiepenningen. Det extra tillägget baseras på din vårdnadshavares inkomst.
Lämna därför in beskattningsintyg för den eller de vårdnadshavare du är skriven hos. Om din vårdnadshavare sammanbor med någon behöver vi även sambons beskattningsintyg.
Här kan du läsa mer om extra tillägg på studiepenningen för 17-åringar
Du kan ha rätt till studiestöd under din praktiktid. Om du har avlönad praktik under perioden som du ansöker om studiestöd för behöver du lämna in ett praktikintyg.
På ett praktikintyg måste det framgå: