Min högskolepraktik öppnade dörrar för mitt arbetsliv

Translate this page

Please note that if you use Google to translate this page, AMS cannot guarantee the accuracy of the translation.

Min högskolepraktik öppnade dörrar för mitt arbetsliv

Robert Lönnqvist hade studerat tre av totalt fem år till civilingenjör inom industriell ekonomi vid Linköpings universitet när han kände att det skulle vara roligt att ha ett sommarjobb som någorlunda motsvarade hans kommande yrke.

- Jag ville göra något annat än att typ sälja korv - helt enkelt något mer kvalificerat än mina tidigare sommarjobb.

Han blev tipsad att söka sommarjobb vid ÅSUB (Ålands statistik- och utredningsbyrå) och Robert gjorde lite egna efterforskningar genom att besöka institutionens hemsida.

- Det verkade vara en bra arbetsplats med kompetenta människor så jag kontaktade dem och undrade om de hade lediga sommarjobb. Det visade sig att de inte brukade ta emot sommarjobbare men däremot fanns det möjlighet att få en högskolepraktikplats. Det lät intressant, så jag sökte en sådan och fick platsen.

Nytta av högskolepraktiken senare i arbetslivet

Sommaren 2011 jobbade Robert åtta veckor som högskolepraktikant vid ÅSUB och han ångrar inte en sekund att han tog chansen.

- Jag fick jobba analytiskt med statistisk och utredningar. Under sommaren hade jag ett centralt huvudprojekt som handlade om tullstatistik och jag deltog också i några mindre projekt. Det som känns extra bra är att ÅSUB verkligen hade nytta av det jag tog fram under den sommaren.

Arbetsuppgifterna på ÅSUB motsvarade kanske inte helt den utbildning inom industriell ekonomi som Robert gick, men genom praktikplatsen fick han upp ögonen för sitt samhällsintresse. Dessutom har han haft nytta av lärdomar från högskolepraktiken senare i arbetslivet.

- Jag fick lära mig många praktiska saker på praktiken, bland annat att jobba i Excel. På ett mer personligt plan var det nyttigt och lärorikt att vara en del av en arbetsgrupp och att "jobba på riktigt". Det var väldigt utvecklande och jag lärde känna nya vänner och fick många värdefulla kontakter.

Robert rekommenderar andra studerande att ta chansen och ordna en högskolepraktikplats.

- Att komma ut i arbetslivet och få ansvar inom arbetsuppgifter som har koppling till din utbildning är nyttigt. Och högskolepraktikplatsen kan öppna dörrar till ditt fortsatta arbetsliv. Efter högskolepraktiken har jag blivit erbjuden olika typer av jobb både vid ÅSUB och på Ålands landskapsregering. Utan min högskolepraktik hade jag aldrig fått dessa chanser.

_______________________________________________________________________________

Här kan du läsa mer om hur högskolepraktiken fungerar.