Liz Mattsson

Translate this page

Please note that if you use Google to translate this page, AMS cannot guarantee the accuracy of the translation.

Liz Mattsson studerade till agronom med inriktning på landsbygdsutveckling när hon sommaren 2011 gjorde högskolepraktik på Ålands landsbygdscentrum.

- Högskolepraktiken var ett perfekt tillfälle att komma in på arbetsmarknaden. Jag fick jobba med något jag tyckte om och fick dessutom betalt för min praktiktid.

Liz fick reda på praktikmöjligheten via några kompisar som också hade gjort högskolepraktik.

- Sedan kontaktade jag AMS/Arbeta & bo på Åland och också Lena Brenner på Ålands landsbygdscenter som behövde hjälp med bland annat arrangemangen kring Skördefesten.

Otroligt inspirerande

Under tiden som högskolepraktikant hade Liz många olika uppgifter och ansvarsområden.

- Bland annat hjälpte jag till med arrangemanget av skördefestmarknaden och så ordnade jag ett seminarium för unga entreprenörer. Dessutom var jag med på möten med den då nybildade referensgruppen för Nordisk mat. Jobbet med landsbygdsutveckling var otroligt inspirerande och Lena var väldigt peppande och hjälpte mig. Idag fungerar hon som min mentor. Jag är också väldigt glad för det nätverk som jag byggde upp under min tid som högskolepraktikant.

Startade eget företag

Liz har alltid varit intresserad av entreprenörskap och efter praktiken startade hon det egna företaget Livi Landsbygd.

- Under mitt sista studieår i Sverige jobbade jag halvtid med företaget och var bland annat med och arrangerade ”Fest i Heby” där.

Idag jobbar hon bland annat på konsultbasis med Skördefesten och trivs med det. Förutom Skördefesten har hon ständigt olika uppdrag inom landsbygdsutveckling – både på Åland och i Sverige. Hon tackar högskolepraktiken för att hon är där hon är idag i arbetslivet.

- Det var oerhört bra att komma in i arbetlivet och se att det faktiskt finns jobbmöjligheter på Åland. Jag fick jättemycket praktisk erfarenhet och det är mycket lättare att förstå teorin som man lär sig i skolan om man kan testa det praktiskt.

Bra att ha studerat några år innan

Liz valde att göra sin högskolepraktik efter att ha gått på sin utbildning tre år och det var en bra tidpunkt, enligt henne.

- Det är bra att ha studerat några år innan praktiken. Dels för att ha lärt sig teorin, men även för att det kan vara bra att vara lite äldre och vara mogen för arbetsmarknaden.