HR Manager Per Lycke, Optinova

Translate this page

Please note that if you use Google to translate this page, AMS cannot guarantee the accuracy of the translation.

Optinova är specialiserat på tillverkning av plastkomponenter för medicinska tillämpningar. Företaget, som finns i Godby, har cirka 150 anställda inom många olika arbetskategorier.

- När vi konstaterar att vi är i behov av att nyanställa tar vi fram en beskrivningstext för jobbet. Vi annonserar alltid i båda lokaltidningarna, på vår egen hemsida och på AMS.  Sen, beroende på vilken typ av tjänst det handlar om, annonserar vi ibland även i specialtidskrifter och i svenska eller finska tidningar, säger Per Lycke, HR-direktör på Optinova.

Han har även den senaste tiden använt sig av sociala medier, bland annat nätverksgrupper på LinkedIn, vid rekrytering.

- Trots att vi breddar våra sökningar utanför Åland visar det sig att 99 % av alla som får jobb hos oss har någon Ålandskoppling – även om den är långsökt ibland, säger Per Lycke som samtidigt understryker att det givetvis inte är avgörande för vem som anställs.

Att sköta rekryteringen via AMS är en självklarhet för Optinova och Per är nöjd med det goda samarbetet.

- Det går lätt och smidigt att få in en rekryteringsannons hos AMS, vi brukar alltid skicka den via mejl. Sen fungerar AMS som ett bra skyltfönster eftersom annonsen syns på flera olika ställen och vi når arbetssökande, hemvändare och sådana som vill byta jobb.

Den kostnadsfria annonseringen hos AMS syns på platsbanken på internet, platslistan Jobb på Åland, den landsomfattande Lediga jobb-sidan på internet och i EU:s gemensamma platsregister (EURES).

Optinova brukar också delta i olika rekryteringsmässor tillsammans med Arbeta & Bo på Åland.

- För oss är det viktigt att testa nya vägar för rekrytering och då är mässorna ett bra alternativ, även om det givetvis beror på vem som dyker upp på mässorna och om de är rätt personer för oss.

Per är även positiv till att AMS med jämna mellanrum besöker arbetsplatsen och därigenom blir välinsatta i hur situationen ser ut för Optinova.

- Då har de en aktuell bild av situationen, något som gynnar både oss som företag och de som söker jobb via Ams, säger Per Lycke.