Gunnel & Bengt Svedmyr

Translate this page

Please note that if you use Google to translate this page, AMS cannot guarantee the accuracy of the translation.

Gunnel och Bengt Svedmyr har valt en något annorlunda lösning för sitt arbetsliv och boende. Varannan vecka bor de i sitt hus i Hudiksvall och jobbar i Sverige och varannan vecka bor de i sin lägenhet i centrala Mariehamn och jobbar på Ålands centralsjukhus, Gunnel som barn- och ungdomspsykiater och Bengt som ögonläkare.

Gunnel var den som först flyttade till Åland.

- Jag hade väldigt mycket övertid att ta ut på mitt jobb i Hudiksvall och började titta på möjligheter att jobba med något annat under ett år. En annons för ett jobb som barn- och ungdomspsykiater på Åland dök upp, jag sökte det och fick det, säger Gunnel

Året gick och Gunnel trivdes med att jobba på Åland vecka-vecka. Hösten 2010 valde Bengt samma lösning.

- Jag trivdes inte på mitt jobb i Hudiksvall, förhållandena inom organisationen förändrades och jag kände att jag behövde något annat, förklarar Bengt.

Extrema hemmakatter

De största skillnaderna med att jobba på Åland jämfört med i Sverige är att det är närmare mellan idé och beslut, sjukhuset är professionsstyrt och inte överadministrerat.

Bengt och Gunnel är noga med att poängtera att de inte har flyttat till Åland, Hudiksvall är fortfarande "hemma".

- Vi är egentligen extrema hemmakatter och har aldrig haft någon dröm om att flytta runt, men med tre vuxna, utflugna barn så kan vi röra på oss på ett annat sätt.

Under veckorna på Åland utnyttjar de Ålands kulturella utbud, de går ofta på teater, besöker bion och är mycket utomhus. Titt som tätt åker de på kortare semesterturer runt Åland.

- Nu har vi besökt Ålands alla 16 kommuner, säger Gunnel.

Viktig kugge på liten arbetsplats

Ingen av dem har ångrat den något annorlunda arbetssituationen.

- Här på Åland är man en viktig kugge på en liten arbetsplats, det känns bra. Och den nära kontakten med alla kollegor är också något jag uppskattar, säger Gunnel.

- För min del är det en mindre arbetsbelastning för mig när jag jobbar på Åland, säger Bengt.

De är båda överens om att de har blivit väl mottagna i det åländska samhället.

- Vi har blivit medbjudna till olika tillställningar och folk har visat oss sina smultronställen.

Resan mellan Hudiksvall och Mariehamn tar sju timmar och de åker oftast kommunalt - med båt, buss och tåg. När färjorna mellan Åland och Sverige har en tillfällig dockningspaus i januari ställer det till med problem men annars går resorna fram och tillbaka smidigt.

Utvärderar efter varje termin

Någon permanent flytt till Åland är det inte tal om just nu för Bengt och Gunnel. De trivs med livet både på Åland och i Hudiksvall och gör en utvärdering efter varje termin för att se om de fortfarande är överens om att leva med vecka-vecka-jobben.

- Vi lever i korta etapper och har märkligt olika liv på de olika ställena. Men det ger en merupplevelse som är mycket värd, är de båda överens om.

De råder också andra att testa samma lösning gällande boende och jobb, som de har gjort.

- Det gäller att vara förutsättningslös. Att våga prova och se och inte ha för mycket funderingar. Och med en öppen attityd kommer man långt, säger Bengt.